LactoAdapt® za regulaciju probave
- dodatak za uspostavljanje ravnoteže crijevne flore
- protiv proljeva ili zatvora (crijevni poremećaji kod pasa)
- preporučuje se nakon uporabe antibiotika ili pri promjeni hrane
- kod blažih trovanja
- prirodni kompleks
- pogodno za sve životne faze (od šteneta do starijeg psa)
- sadrži prebiotike i probiotike, vitamine i niacin
- aktivni sastojak je brašno od rogača
- pri promjeni okoline, na odmoru (stres)
- pri sezonskim promjenama
- može se uzimati i bez prekida!
- Trošak dostave
- Sigurna poveznica Vaši su podaci zaštićeni.
- Zadovoljstvo zagarantirano 14-dnevna politika povrata
Prva pomoć za prirodnu regulaciju probave kod iritiranih crijeva
Dodatak prehrani LactoAdapt® sadrži aktivne sastojke koji uspostavljaju ravnotežu crijevne mikroflore. Preporučuje se kod proljeva i zatvora, te preventivno prije stresnih događaja, poput posjeta veterinaru, duljeg putovanja automobilom ili promjene hrane. Možete ga ponuditi i skotnim i dojiljama, kako bi majka i njezini štenci izbjegli probavne smetnje.
Preporučujemo upotrebu LactoAdapt® u kritičnim periodima kad dolazi do promjena:
- Prehrane (npr. prehrambeni stres) zbog promjene hrane ili nenamjernog gutanja neodgovarajuće hrane, poremećaja hranjenja, trovanja, ...
- Okoline (npr. okolišni stres) uzrokovan psihološkim ili logističkim čimbenicima (promjena doma, navika, okoliša, kontaktnih osoba, putovanja)
- Zdravstvenog stanja, kao što su akutni proljev i kasnija razdoblja oporavka (uz savjetovanje s pouzdanim veterinarom).
- Lijekova, kao što je uzimanje specifičnih lijekova za postojeće bolesti ili nakon operacije, tijekom i nakon uzimanja antibiotika.
Brojne studije pokazale su da prebiotički i probiotički dodaci prehrani pasa povoljno utječu na zdravlje probavnog sustava.
Aktivni sastojci
PREBIOTICI
Prebiotička vlaknasta triada
- FRUKTOOLIGOSAHARIDI (FOS)
- INULIN
- MANANOLIGOSAHARIDI (MOS) iz pivskog kvasca
FOS, MOS i INULIN su prehrambena vlakna, odnosno neprobavljivi ugljikohidrati, od velikog značaja u prehrani ljudi i životinja.
Sa kemijskog aspekta, FOS i inulin su fruktani (ugljikohidrati koji se sastoje od ponavljajućih jedinica fruktoze) s kratkim lancem (FOS) i malo dužim (INULIN), koji se posebno nalaze u biljkama kao što su cikorija i čičoka. MOS su također prehrambena vlakna, ali se sastoje od ponavljanja manoze i uglavnom potječu iz stijenki kvasca.
Sva tri djeluju prebiotički, što znači da mogu povoljno utjecati na zdravlje modulacijom crijevne mikrobiote (FAO), tj. skupa milijuna mikroorganizama karakterističnih za crijevni trakt različitih sisavaca. Ovi mikroorganizmi povoljno i životno značajno utječu na zdravlje domaćina. (Suchodolski, 2011).
Postoji mnogo studija koje kontinuirano ističu simbiozu između održavanja zdravlja i ravnoteže crijevne mikrobiote.
Kako prebiotička vlakna povoljno utječu na mikrobiotu?
Ljudi i drugi sisavci, uključujući pse i mačke, nemaju sve enzime potrebne za razgradnju biljnih vlakana (poput fruktooligosaharida i inulina) u probavnom sustavu (Flint HJ, 2012), stoga, kada se unesu u tijelo i dođu do tankog crijeva, budući da su neprobavljivi, fermentirani su od strane bakterija crijevne mikrobiote i time pozitivno utječu na brojnost specifičnih bakterijskih skupina s korisnim djelovanjem (npr. Lactobacillus i Bifidobacterium); ovo djelovanje se izražava u pozitivnim učincima na razne funkcije, poput crijevne pokretljivosti, stanične integritete i mikrobnih biokemijskih mreža. (Scott KP, 2015).
Brojne studije pokazale su da uključivanje fruktooligosaharida u prehranu pasa dovodi do poboljšanja probave različitih minerala i povećanja bifidobakterija, jednog od korisnih mikroorganizama koji zapravo nastanjuju kako ljudsko, tako i pseće crijevo, te igraju ključnu ulogu u modulaciji imunosnog sustava i probavnih funkcija. (Carlo Pinna1, 2018).
Čini se da prebiotički mehanizam djelovanja MOS-a razlikuje, prema čemu su različite studije istaknule njihovu sposobnost da se selektivno vežu na receptore prisutne na crijevnoj stijenci, što ove čini nedostupnim za patogene bakterije, čime se stimulira rast "dobrih" bakterija.
BRAŠNO OD ROGAČA: Rogačevac (Ceratonia siliqua L.) je zimzeleno drvo iz obitelji mahunarki, koje raste u sušnim i polusušnim područjima mediteranskog bazena. Unatoč visokom sadržaju šećera, rogačev mahuna je bogata netopljivim vlaknima i mikrosastojcima, uključujući fenolne spojeve, inozitole (posebno d-pinitol) i vitamine. (Aristea Gioxari 1, 2022).
YANG®: To je mješavina inaktiviranih kvasaca, posebno Saccharomyces cerevisiae (općenito poznat kao pivski kvasac) i Cyberlindnera jadinii.
Kvasci su jednoćelijski eukariotski organizmi koji pripadaju kraljevstvu gljiva.
Pivski kvasac (Saccharomyces cerevisiae) se koristi u prehrani životinja prvenstveno zbog svoje nutritivne vrijednosti, jer je bogat vrijednim makronutrijentima, kao što su proteini, ali i elementi u tragovima kao što su selen i krom, vitamini B skupine i mnoge druge tvari koje povoljno utječu na zdravlje.
Ove akcije se primarno pripisuju bogatstvu ovih hranjivih tvari.
Cyberlindnera jadinii također je kvasac koji se često koristi zbog svoje nutritivne vrijednosti te je bogat proteinima i vitaminima.
PETMOD® NUKLEOTID IZ PIVARSKOG KVASCA
Nukleotidi su ponavljajuće jedinice koje čine nukleinske kiseline (DNA i RNA). Sastoje se od 3 komponente: dušikove baze (purina ili pirimidina), šećera s 5 ugljikovih atoma, koji zajedno s dušikovom bazom čini nukleozid, i jedne ili više fosfatnih skupina. Neke studije provedene na ribama pokazale su da integracija hrane s nukleotidima povoljno djeluje na razinu crijeva, potičući njegov rast i razvoj. (Toshimasa Tsujinaka, MD, 1999)
Zbog toga potražnja za unosom nukleotida u hranu za kućne ljubimce raste, sa ciljem da pridonese normalnom funkcioniranju imunološkog sustava i zdravlju crijeva također i za male kućne ljubimce. (Natalia Russo1, Uključivanje nukleotida u hranu za kućne ljubimce: efekt toplinske obrade, 2019)
BRAŠNO OD BANANE
Banana je vrlo popularno voće na svjetskom tržištu i u mnogim se zemljama konzumira kao osnovna namirnica. Konzumiramo ju sirovu ili prerađenu, a također i kao funkcionalni sastojak u raznim prehrambenim proizvodima. Banana sadrži nekoliko bioaktivnih spojeva, poput fenola, karotenoida, biogenih amina i fitosterola, koji imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje i dobrobit. Mnogi od ovih spojeva imaju antioksidativno djelovanje, štiteći tijelo od oksidativnog stresa. (Balwinder Singh a, 2015)
Neke studije su pokazale da polifenolna komponenta, točnije flavonoidi, uz antioksidativno djelovanje također igraju povoljnu ulogu na razini želuca.
PROBIOTICI
ENTEROCOCUS FACCIUM DSM 10663/NCIMB 10415 (35 X 10^9 CFU/g)
Što su probiotici?
U sektoru prehrane postoje takozvani zootehnički dodaci koji stabiliziraju crijevnu floru, to su mikroorganizmi koji, kada se daju životinjama, povoljno utječu na njihovu crijevnu floru; (Europeo, 2003) zapravo mogu kolonizirati crijeva životinja domaćina i time blagotvorno djelovati na njih. Adhezija probiotičkog mikroorganizma na crijevnu sluznicu domaćina smatra se ključnim korakom za kolonizaciju i daljnju interakciju s epitelom domaćina i njegovim imunološkim sustavom. (Mohsen Hanifeh, 2021).
Naime, kako patogeni tako i komenzalni mikroorganizmi izražavaju različite adhezin molekule na svojoj površini, što im omogućuje da se vežu na različite površine unutar domaćina. Zbog toga, pri odabiru sojeva mikroorganizama s probiotičkim djelovanjem, mora se odlikovati visokim sposobnostima vezivanja za crijevne stijenke.
Neke studije su pokazale da je ova sposobnost povezana sa specifičnošću domaćina; stoga, za učinkovitu uporabu probiotika, bakterijska vrsta mora biti crijevnog podrijetla domaćina, a Enterococcus faecium DSM 10663/NCIMB 10415, korišten u proizvodu LactoAdapt, posjeduje ovu karakteristiku.
Probiotici mogu poboljšati zdravlje sluznice s više mehanizama, uključujući proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina (SCFA), antimikrobnih tvari, modulaciju imunološkog odgovora, kompetitivno isključenje patogenih bakterija ometanjem njihove adhezije na crijevne stijenke i poboljšanjem funkcija epitelne barijere.
NEAKTIVNE BAKTERIJE (LACTOBACILLUS HELVETICUS HA 122 (ex ACIDOPHILUS HA122), LACTOBACILLUS PARACASEI HA108, BIFIDOBACTERIUM BIFIDUM:
Inaktivirani mikroorganizmi, također poznati kao "tindalizirani", podvrgnuti su posebnoj toplinskoj obradi koja ih "inaktivira", čineći ih nesposobnim za metabolizam i razmnožavanje. Njihova aktivnost se stoga ne može pripisati mogućnosti stvaranja novih potomaka i time kolonizaciji crijeva, već predstavlja "osnovu" na kojoj se na razini crijeva rekonstituira odgovarajući supstrat za ponovnu kolonizaciju simbiotske flore.